PIETARSAAREN SEUDUN RC-LENTÄJÄT JAKOBSTADSNEJDENS RC-FLYGARE
På svenska In English Italiano

Tässä jutussa myös:
Lennokkeja ja tarvikkeita
Lentokoneita puistossa

RC-lennätystä Italiassa
Ilkka Klemetti

Kun käy lomailemassa ulkomailla, ei aina tule ajatelleeksi, että muiden nähtävyyksien lisäksi lomakohteen läheltä voi löytää jopa lennokkitoimintaa.

Klikkaa isommaksiSuositussa italialaisessa rantalomakaupungissa Riminissä toimii vireä lennokkikerho La Fenice. Kerholla on oma lennokkikenttä Vergianossa, n. 7 km kaupungista sisämaahan päin. Nurmialueen lisäksi kentällä on myös asfalttikiitorata. Varustukseen kuuluu ison katoksen lisäksi kymmenkunta betonista pöytää lennokkien valmistelua varten. Kenttä on tarkoitettu vain kerhon jäsenien käyttöön. Yleensä viikonloppuisin kentälle kerääntyy 20-30 lennättäjää. Kerhon jäsenmaksu on 160 €/v. Vaikka maksu ei sisällä mitään vakuutuksia, pitivät kerholaiset sitä varsin kohtuullisena hintana hyvästä harrastusmahdollisuudesta. Kerhossa on noin 60 jäsentä.

Klikkaa isommaksi

Umberto Borriello oli aloittanut helikopteriharrastuksen aikaisemmin kesällä ja sanoi olevansa vielä aloittelija tässä lajissa. Työkseen hän on kokkina Pizzeria dell'Angelo -ravintolassa, jonka pizzat ovat hänen mukaansa Italian parhaita. Sen saatoin myöhemmin todeta kun kävin testaamassa heidän kultamitalilla palkitun pizzansa.

Klikkaa isommaksi80-vuotias Raoul Ceccaroni on pitänyt lennokkikursseja alueella 33 vuoden ajan. Hänen erikoisalansa on RC-liidokit. Hän oli tällä kertaa tullut paikalle moottoripyörällä ilman lennokkia. Raoul kertoi, että hänellä on yhä tallella aikoinaan ilmestyneitä suomalaisia Lennokki-lehtiä.

Hän kertoi paikallisista RC-liidokkikilpailuista, joissa lennokit heitettiin matkaan vuoren huipulla sijaitsevan San Marinon kaupungin näköalatasanteelta. Kilpailijat seisoivat 400 metriä alempana olevalla urheilukentällä, jonne lennokit myös laskeutuivat. Heittäjä sai käskyt radiopuhelimella. Nämä kilpailut olivat erikoisesti saksalaisten suosiossa. Nyt kuitenkin kasvillisuus on peittänyt näköyhteyksiä niin paljon, että kilpailuja ei ole järjestetty enää kolmeen vuoteen.

Klikkaa isommaksi
Giuseppe Giovagnoli ja Ariane.

Giuseppe Giovagnoli oli tuonut paikalle Top Flite Elderin ja Ariane moottoripurjekoneen. Arianen kärkiväli on 3.3 m ja se oli varustettu 7.5 cm3 Saito-moottorilla. Tätä lennokkia pääsin itsekin kokeilemaan. Se osoittautui hyvin stabiiliksi ja helpoksi lennättää. Italiassa käytetään radioissa sekä mode 1:stä (kaasutikku oikealla) että meille tutumpaa mode 2:sta (kaasutikku vasemmalla). Giuseppen radiot olivat tietysti mode 2, enhän olisi muuten niihin koskenutkaan.

Klikkaa isommaksi
Ariane on stabiili ja rauhallinen lennätettävä.

Klikkaa isommaksi

Franco Ferrinin Aero L39 Albatros -sähköpuhallinlennokki on Schreiner GFK:n valmistetta. Hän on startannut sitä aikaisemmin kumilingolla, mutta oli nyt rakentanut dollyn maalähtöjä varten. Startin jälkeen maahan jäävässä dollyssa on ohjattava kannuspyörä, joka toimii omalla servolla ja vastaanottimella. Taajuus on sama kuin lennokissa ja ohjaus on sivuperäsimen kanavassa. Vaikka rata oli tasainen, niin lähdöt olivat kuitenkin suuntaohjauksen suhteen aika vaativia.

Klikkaa isommaksi


Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi
16-kertainen ja hallitseva Italian mestari helikopterien taitolennossa, Stefano Lucchi harjoitteli myöhemmin kesällä Espanjassa pidettäviä MM-kilpailuja varten. Top Flite Elder muistuttaa 1900-luvun alun lentokoneita. Giuseppe Giovagnolin lennokissa on O.S. FS40 -moottori.
Klikkaa isommaksi
Gianni Spinan Evans Volksplanessa on 2-sylinterinen O.S. Gemini -moottori.
Klikkaa isommaksi
Luca Parma on asentanut potkurivetoiseen Ripmax ARF Phantomiin 8.5 cm3 Rossin, josta saa 30000 r/min. Potkuri ei takuulla näy lennon aikana.
Klikkaa isommaksi
Italialaista lennokkihuumoria: Mustang alatyyppiä Pinocchio. Tämä lennokki ei mene laskuissa nokalleen.

Lennokkeja ja tarvikkeita

Riminin naapurikaupungin Riccionen keskustassa on yksi alueen parhaiten varustetuista lennokkiliikkeistä: Modellismo Riccione. Lähinnä katua olevalla osastolla myydään lasten leluja. Tästä ei kannata hämääntyä, sillä seuraavan oven takana on varsinainen RC- ja pienoismalliharrastajan aarreaitta.

Klikkaa isommaksiLiikettä pitää Chiara Angelini yhdessä isänsä Ivanin kanssa. Kuten yleensä keskustojen kaupat, on tämäkin liike pinta-alaltaan pieni, mutta tavaraa on kyllä tarjolla valtavat määrät: ARF-lennokeista pienimpiin nippeleihin. Melkoinen osa tuotteista on kaapeissa ja laatikoissa myyntitiskin takana, joten kaupankäynti edellyttää keskusteluja ja vuorovaikutusta henkilökunnan kanssa. Ivan on pitkän linjan lennokkiharrastaja ja hän pystyy kyllä tarjoamaan ratkaisut kaikenlaisiin lennokkitarpeisiin.

Lennokkisarjoja on esillä 60-70 erilaista. Osa niistä on paremmin laivasarjoista tunnetun italialaisen Mantuan valmistamia (tuotenimellä Aviomodelli).

Klikkaa isommaksi
Modellismo Riccione sijaitsee kaupungin keskustassa osoitteessa Via G. Verdi, 16.

Klikkaa isommaksi
Ivan ja Chiara Angelini esittelevät Aviomodellin Bipe Special ARF-sarjaa.

Liike lähettää tavaraa myös ulkomaille; lähetyksiä on mennyt jopa Japaniin. Modellismo Riccionen italiankieliset webbisivut ovat osoitteessa www.omnimodellismo.it. Chiara lupaa vastata tarvittaessa englanniksi sähköpostikyselyihin.


Lentokoneita puistossa

Vajaan 9 kilometrin päässä Riministä sijaitseva Parco Tematico dell'Aviazione mainostaa olevansa Italian suurin ilmailupuisto. Suuri se on ainakin pinta-alansa puolesta. 8 hehtaarin alueella on esillä kymmeniä lentokoneita sekä sotilasilmailuun liittyvää muuta kalustoa kuten ajoneuvoja, tutka-asemia ja ilmatorjunta-aseita.

Klikkaa isommaksi
Piaggio P.166 on lentänyt ensilentonsa 1957. Kone on varustettu kahdella 340 hv Lycoming-mäntämoottorilla. Rungon takaa häämöttävät Piaggio P.148 -harjoituskoneen oranssit siivet.

Kaikki esillä olevat lentokoneet ovat ulkona. Kuten ulkosäilytyksestä voi arvata, ei näytteillä ole mitään harvinaisuuksia ilmailun alkutaipaleelta. Yhtä lukuunottamatta kaikki koneet ovat II maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Puolet runsaasta 30 lentokoneesta on peräisin itäblokin maista, esim MiG-21:siä on esillä kolme ja yksi ohjaamo vielä lisäksi. Ulkosäilytyksestä johtuen koneet eivät ole uutuuden kiiltäviä. Italialaisia lentokoneita ei ole esillä kuin aivan muutama.

Lentokoneet ovat hyvin esillä ja niitä pääsee katselemaan kaikista suunnista. Kulkureitit puistossa on hyvin järjestetty ja erikseen ostettavassa opaskirjasessa on hyvät tiedot jokaisesta näyttelyesineestä. Kiipeily puiston rinteillä lähes 40 asteen helteessä tuo äkkiä hien pintaan.

Klikkaa isommaksi
Ulkosäilytyksen rasitukset ja alkuperäinen karhea viimeistelytaso näkyvät tässä MiG-23:ssa.

Puiston sisääntulon lähellä olevassa museorakennuksessa on valokuvien, pienoismallien ja kunniamerkkien lisäksi varsin kattava kokoelma Italian ilmavoimien univormuja ja lentopukuja 20-luvulta nykyaikaan.

Museon esitteessä ja joissakin myytävissä muistoesineissä esiintyvä Fokker Dr.I kolmitason replica ei ole oikeastaan replica. Se on pellistä rakennettu, luonnollista kokoa suurempi hökötys, jonka tarkoitus lienee toimia vain houkutuslintuna läheisen valtatien suuntaan.

Klikkaa isommaksi
Fiat G.46 sopisi mittasuhteidensa puolesta hyvin mallilennokin esikuvaksi.


Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi
Fiat G.91 on ainoa sodan jälkeen täysin Italiassa suunniteltu ja valmistettu hävittäjä. Kuvassa on kaksipaikkainen T-versio. F-105 Starfighterissä ei ole paljon siipeä. Haasteellinen projekti mallilennokin rakentajalle.
Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi
Italialainen Saima 202 on puiston vanhin lentokone. Prototyyppi lensi vuonna 1937. Moottori on 120 hv Alfa Romeo. Saima soveltuisi hyvin mallilennokin esikuvaksi. Sen mittasuhteet ja muodot kertovat rauhallisista lento-ominaisuuksista.

Copyright © 2005 Ilkka Klemetti
23.8.2005 webmaster