PIETARSAAREN SEUDUN RC-LENTÄJÄT JAKOBSTADSNEJDENS RC-FLYGARE
Suomeksi

Cessna 152
Ilkka Klemetti

Fast en fullskala Cessna 150/152 är en vanlig syn på flygfälten, finns det inte mycket utbud på modellsidan varken som byggsats eller som en färdig modell. I fall man vill ha en Cessna-modellflygplan, hamnar man bygga den sig själv.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Aarne Vesa i Birkala fick tag i Guillow's Cessna 150 -gummimotormodellens ritningar och han bestämde sig att utnyttja dem vid byggandet av en större brännmotormodell. Han förstorade ritningen till dubbel storlek och började konstruera ett modellflygplan på grund av dem. Aarne modifierade strukturer passligare för en srörre brännmotormodell. Med samma ändrades modellen från 150 till nyare 152-modell. Modellen är huvudsakligen gjord av balsa och faner, beklädningen är Monokote. Modellens spännvidd är 122 cm och den väger 1.4 kg. Enligt Aarne är modellens flygenskaper utomordentliga. Som en relativ liten modell är den lätt att transportera utan demontering.


Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild
Aarnes modell reproducerar Cessnas linjer skalenligt. Arbetskicklighet är överallt bra. Vid fotograferingen var modellen så färsk, att den inte ännu hade alla detaljer monterade.
Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild
Cockpit tak är gjort av genomsynlig plast, som är, förutom takfönstren, målad vit. Motorn är O.S. 20FP. Aluminiumspinner är målad med samma färg som motorkåpan. Motorkåpan är gjort från värmeformbar plast genom att dra den på en plugg.
Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild
Cockpit tak är fastsatt med skruvar och den är löstagsbar. Vingens fastsättningskruv syns mellan servokabel och strömbrytare. Små HS-81 servon är använda i modellen. Gasservo är en Naro av samma storlek. P.g.a. sin lilla storlek är Cessna lätt att transportera och förvara utan att demontera efter varje besök på flygfältet.
Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild
Båda vingar har sin egen servo. Formstycken på vingstöttorna är från en större Great Planes Cessna. Skalenlig fastsättningsögla skyddar modellens stjärparti om man råkar ha allt för mycket drag på spaken vid landningen. Höjrodret är litet förstorad från skalenliga. Det är dock svårt att se skillnaden.

Copyright © 2006 Ilkka Klemetti
31.12.2006 webmaster