PIETARSAAREN SEUDUN RC-LENTÄJÄT JAKOBSTADSNEJDENS RC-FLYGARE
Suomeksi

Skaladagarna på Barkarby 2007
Peter Nyman

Den 9-10 juni ordnades det årliga skalaevenemanget på ESKB (Stockholm-Barkarby). Jag har många gånger tänkt besöka tillställningen men först i år blev det av.

Klicka för större bildJag flög med Blue1 från Vasa till Arlanda i en Avro RJ85 (OH-SAP) och det var verkligen fint flygväder, lite turbulent på låg höjd pga. värmen men det gör ju bara flygningen intressantare. Efter c:a 40 min var jag så framme och steg ur planet på Arlanda som kokade i över 30 graders hetta.

Klicka för större bild

Tog pendeltåget till Barkarby station och sen buss som stannade strax utanför vandrarhemmet som låg inom synhåll från Barkarby flygfält. Toppen, tänkte jag... det blir bara en kort promenad i morgon. Mer om detta strax.

Skrev in mig i gästboken strax under Per Strömmen från Norge. (Per flyger turbin-jet modeller och arbetar som pilot på SAS).

Första kvällen gick åt till att bekanta mig lite med området och före läggdags kollade jag på uppskjutningen av Atlantis på NASA-TV på vandrarhemmets dator.

Lördag morgon och dags att bege sig till fältet. Från vandrarhemmet såg jag ena änden av fältet men ingen aktivitet så det tydde på att allting hände i andra änden. Men inga skyltar nånstans och ett högt metallstaket med taggtråd omringade fältet. Några portar såg jag men de var alla låsta. Jag frågade några förbipasserande och fick lite olika vägbeskrivningar. Nåja, jag traskade vidare och efter nästan 2 timmars vandring i 32 graders värme hittade jag äntligen fram. Det visade sig sen att det finns en mycket kortare väg, c:a 20 min. Jag får tacka den äldre herren i hangaren för tipset och han lånade dessutom ut en liten ihopvikbar cykel till mig så jag kunde ta mig dit enklare nästa dag!

Klicka för större bild

Det var stor publik och en massa tält där olika hobbyfirmor sålde sina grejer. Det mesta inom modellhobbyn fanns att beskåda. Mest flygplan förstås, men även helikoptrar, bilar, båtar och så modellerna som skulle tävla i SpeX-flight klassen. Dessa är svåra att kategorisera eftersom det handlar om flygande gräsklippare, parkbänkar och hajar.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

På lördagen flög man sportskala tävlingen och mest imponerande var nog Per Strömmens Vamipre SK28 C-2 med riktig tubinmotor. Han gjorde suveräna flygningar och vann också tävlingen. Tävlingarna tog en paus och då var det dags för uppvisningsflygning. Per imponerade igen med lågpasserande bomb-attacker. Inga bomber släpptes från planet utan man hade nån slags pyro-teknisk grej på marken som exploderade på ett skalalikt sätt.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Daniel Casselby gjorde en fin uppvisning till musik med sin jättestora Extra 260 med 160 kubiks(!) motor.

Det var mycket fullskala trafik hela lördagen vilket ändå inte störde så mycket. Det blev instället ännu ett intressant inslag i programmet tycker jag.

Klicka för större bild
Ett av de många fullskala planen som besökte Barkarby under helgen.

Söndagen bjöd på samma tryckande värme och publiken var betydligt mindre. De kanske valde stranden före flygfältet. Det var ialla fall intressant att följa aresti tävlingen trots att bara fyra deltagare ställde upp. Denna vanns av Daniel Casselby med sin Extra.

Resten av söndagen var det fri flygning och nu fick man se flera modeller som inte var i aktion på lördagen. Lasse Palms JetCat hade otroliga prestanda och toppade säkert nära 400 km/h. En annan grym modell var en TurboRaven med friturbin. Vilket ljud och vilken effekt!

Solbränd och med ömmande ben och blåsor under fötterna var det så dags att ta flyget hem igen till ett betydligt svalare Finland.

Skaladagarna var ett mycket trevligt evenemang och vi får hoppas att det går att ordna även i framtiden, men eftersom Barkarby är under hot att stängas så är det lite osäkert. Men om det blir av nästa år så kan jag varmt rekommendera ett besök!


Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild
TurboRaven med nedväxlad turbinmotor som driver propellern (turbo-prop) Jan Karlssons DC-3. Han slutade 5:a i skalatävlingen.
Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild
Daniel Casselbys Extra 260 med ZDZ 160 RVJ (160 kubik alltså!), 3m spännvidd och 16-17 kg flygvikt. Notera rökpatronen i den ena vingspetsen. Drivsystemet i SE-PUH blev överbelastat och fartreglaget brann upp (och en del av nosen). Puh klarade sig dock med en lindrig hjärnskaning
och en öm tass.
Klicka för större bild
En av modellerna i SpeX-flight tävlingen, Claes Meijers flygande haj. En stor modell av depron som flög förvånansvärt fint.

Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild


Copyright © 2007 Peter Nyman
16.9.2007 webmaster