PIETARSAAREN SEUDUN RC-LENTÄJÄT JAKOBSTADSNEJDENS RC-FLYGARE
På svenska

Barkarbyn mallilennokkipäivät 2007
Peter Nyman

9.-10. kesäkuuta pidettiin vuosittainen mallilennokkitapahtuma Tukholman lähellä sijaitsevalla Barkarbyn lentokentällä (ESKB). Olen usein suunnitellut käyväni tapahtumassa, ja tänä vuonna viimein suunnitelmani toteutuivat.

Klikkaa isommaksiLensin Blue1:llä Vaasasta Arlandaan. Lentokone oli Avro RJ85 (OH_SAP) ja lentosää oli erinomainen. Matalalla oli tosin hieman turbulenssia lämpimän päivän seurauksena, mutta sehän tekee lentämisestä vain mielenkiintoisempaa. Noin 40 minuutin lennon jälkeen astuin ulos koneesta Arlandassa, joka hehkui 30 asteen kuumuudessa.

Klikkaa isommaksi

Jatkoin matkaa paikallisjunalla Barkarbyn asemalle ja sitten bussilla, jonka pysäkki oli sopivasti matkustajakotini edustalla. Majapaikasta oli näköyhteys Barkarbyn lentokentälle. Hienoa, ajattelin, huomenna olisi vain lyhyt kävelymatka. Miten sitten kävikään, siitä tuonnempana.

Kirjoitin nimeni vieraskirjaan norjalaisen Per Strömmenin nimen alle. Per lennättää turbiinilennokkeja ja on työssä SAS:lla lentäjänä.

Ensimmäinen ilta meni lähialueeseen tutustuessa ja ennen nukkumaanmenoa seurasin Atlantis-sukkulan lähtöä matkustajakodin tietokoneesta.

Lauantaiaamuna olikin sitten aika lähteä raahautumaan kentälle. Matkustajakodilta näin kentän toiseen päähän, mutta siellä ei näkynyt mitään toimintaa, joten ajattelin, että tapahtuma olisi toisessa päässä. En nähnyt mitään kylttejä missään ja korkea piikkilangalla varustettu metalliaita ympäröi kenttää. Aidassa oli muutama portti, mutta ne olivat lukossa. Kysyin tietä muutamalta ohikulkijalta ja sain vaihtelevia neuvoja. Nojoo, kävelin eteenpäin ja melkein 2 tunnin vaelluksen jälkeen 32 asteen helteessä löysin perille. Osoittautui, että majapaikastani olisi ollut paljon lyhyempi 20 minuutin reitti lentokentälle. Kiittelin tiedon antanutta lentokonesuojassa ollutta vanhaa herraa. Hän jopa lainasi minulle pientä kokoontaitettavaa polkupyörää, jotta pääsisin helpommin perille seuraavana päivänä!

Klikkaa isommaksi

Paikalla oli paljon yleisöä ja telttoja, joissa lukuisat firmat myivät tuotteitaan. Tarjolla oli lähes kaikkea, mitä lennokkiharrastuksessa tarvitaan. Lennokeiden lisäksi tarjolla oli helikoptereita, autoja. Lisäksi paikalla oli lennokkeja, jotka kilpailivat SpeX-fligh-luokassa. Viimeksimainittuja ei oikein voi yhdellä sanalla kuvailla, sillä luokkaan kuuluu lentäviä ruohonleikkureita, puistonpenkkejä ja kaloja.

Klikkaa isommaksi

Klikkaa isommaksi

Lauantaina kilpailtiin sportskaala-luokassa ja kaikkein vaikuttavin oli kyllä Per Strömmenin Vampire SK28 C-2, jossa oli oikea suihkumoottori. Hän lensi suvereenisti ja myös voitti kilpailun. Kilpailujen tauolla oli näytöslennätuksiä. Per pani taas yleisön haukkomaan henkeään kun hän teki matalia pommituslentoja. Koneesta ei oikeasti pudotettu mitään pommeja, vaan maassa oli etukäteen asennettuna jonkinlaisia pyroteknisiä laitteita, jotka räjähtelivät aidon tuntuisesti.

Klikkaa isommaksi

Klikkaa isommaksi

Daniel Casselby piti hienon näytöksen musiikin tahdissa valtavan kokoisella Extra 260 -lennokilla, jossa oli 160 kuutiosenttimetrin(!) moottori.

Koko lauantain ajan kentällä oli runsaasti oikeiden lentokoneiden liikennettä, mikä ei häirinnyt tapahtumaa paljoakaan. Päinvastoin, mielestäni se toi mielenkiintoisen lisän ohjelmaan.

Klikkaa isommaksi
Yksi monista oikeista lentokoneista, jotka vierailivat Barkarbyssä viikonlopun aikana.

Painostava helle jatkui sunnuntaina ja yleisöä oli paljon vähemmän. Ehkä he valitsivat uimarannan lentokentän sijasta. Aresti-kilpailua oli mielenkiintoista katsoa, vaikka siihen osallistui vain neljä osanottajaa. Daniel Casselby voitti kilpailun Extrallaan.

Loppupäivä oli vapaata lennättelyä ja nyt saatiin nähdä sellaisia lennokkeja, jotka eivät olleet mukana lauantaina. Lasse Palmin JetCatilla oli uskomaton suorituskyky, huippunopeus oli varmasti lähellä 400 km/h. Toinen vaikuttava lennokki oli TurboRaven, jossa oli vapaaturbiinin pyörittämä potkuri. Mikä ääni ja mikä teho!

Auringon polttamana, jalat väsyneinä ja rakot jalkapohjissa oli viimein aika lentää takaisin paljon viileämpään Suomeen.

Barkarbyn mallilennokkipäivät oli erittäin kiva tapahtuma. Toivottavasti se järjestetään myös tulevina vuosina. Koska Barkarbyn lentokenttä on sulkemisuhan alaisena, on tapahtuman tulevaisuus epävarma. Mutta jos se järjestetään tulevina vuosina, voin lämpimästi suositella siellä käyntiä kaikille lennokkiharrastajille!


Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi
TurboRaven, jossa alennusvaihteella varustettu turbiinimoottori pyörittää potkuria (turbo-prop) Jan Karlssonin DC-3. Hän tuli viidenneksi mallilennokkikilpailussa.
Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi
Daniel Casselbyn Extra 260, jossa on ZDZ 160 RVJ (siis 160 cm³!), kärkiväli 3 m ja lentopaino 16-17 kg. Huomaa savupatruuna siiven kärjessä. SE-PUH:n moottori ylikuormittui ja nopeudensäädin kärähti (kuten myös osa lennokkia). Puh selvisi kuitenkin sydämentykytyksellä ja aristavalla tassulla.
Klikkaa isommaksi
Yksi SpeX-flight-luokan lennokeista: Claes Meijerin lentävä hai. Depronista tehty isokokoinen lennokki lensi hämmästyttävän hyvin.

Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksiKlikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksiKlikkaa isommaksi Klikkaa isommaksiKlikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksiKlikkaa isommaksi


Copyright © 2007 Peter Nyman
16.9.2007 webmaster