PIETARSAAREN SEUDUN RC-LENTÄJÄT JAKOBSTADSNEJDENS RC-FLYGARE
Suomeksi

RC-flyg i Florida
Einar Nilsson, Åke Peterson

 

I början av mars 2005 gjorde våra svenska kompisar Einar Nilsson och Åke Peterson en resa till USA. Dom besökte också modellflygklubben Remote Control Association Central Florida RCACF.

Florida är inte bara sol, värme, god mat och vänliga människor. För den som är intresserad av flyg finns mycket att titta på. Allt från det minsta modellflygplan till gigantiska rymdfärjor.

Vi hade innan vi reste kontaktat RCACF i Orlando med en förfrågan om vi kunde få göra ett besök. Vår förfrågan besvarades mycket positivt vilket gjorde att vi kände oss varmt välkomna redan före ankomsten.

Vilket inte blev sämre av att vi redan vår första dag i Florida blev hämtade på vårt hotell och guidade ut till fältet. Då det var vardag så var flygaktiviteten låg. Sedan vi presenterats för de närvarande piloterna fick vi en trevlig eftermiddag på fältet. Som avslutning gjordes ett restaurangbesök.

Klicka för större bild
Steve Homenda med sitt "Hydeout", en 2 meters pattern. Planet har i nosen en YS 140L med en 16x10 APC propeller. Steve är "Chief Flight Instructor" och har även ansvar för instuktörernas utbildning.

Remote Control Association Central Florida bildades 1958 och har c:a 225 medlemmar.
Uppläggningsavgift $60
Årsavgift $100
AMA-avgift $60 /år

AMA (Academy of Model Aeronatics) motsvarar den svenska SMFF eller Finlands Flygförbund . AMA medlemskap inkluderar försäkring. Dessutom ges en tidning ut. AMA arrangerar tillsammans med någon klubb en stor flygdag. I 2005 kommer detta evenemang att hållas i Texas.

Klicka för större bild

RCACF:s fält är öppet för medlemmar hela året och man flyger från tidig morgon till solnedgången. Av klubbens 225 medlemmar finns 8 jetflygare, 15 helikopter, 25 el samt ett 10-tal segelflygare. Man har ungefär 50 medlemmar som flyger regelbundet. Ser ut att vara samma andel aktiva som vi har i Norden. Klubben har även 15 certifierade instruktörer.

Fältet har en 15 x 212 meter asfalterad start och landningsbana som är omgiven av gräs. Vid banan finns 6 pilotrutor som är försedda med skyddsnät för att skydda piloterna vid eventuell felmanöver.

Klicka för större bild
Clint Ponce. Clint är säkerhets ansvarig, och finns på fältet stort sett varje dag. Som säkerhetschef har Clint ett stort ansvar med stora befogenheter.

Aktiviteter

Klubben genomför två pylon, en aerobatic, en F3A tävling per år. Dessutom arrangerar man en modellflygshow. Varje månad har klubben möte på ett hotell i Orlando. Mötena besöks av i genomsnitt 40 medlemmar. I bland har man engagerat en gästföreläsare. Varje år i januari hålls även en större bankett.

Ett tips

Om någon funderar på att åka över och samtidigt vill flyga på modellflygfälten rekommenderas ett temporärt medlemskap i AMA. Anmälnings formulär kan laddas ner från deras hemsida.

Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild

Fullskala

Naturligtvis passade vi på att beskåda en fullskala uppvisning som gick av stapeln i Titusville nära Kennedy Space Center. Huvudtemat var äldre propellerplan. Ett femtiotal ingick i programmet. Stundtals var tjugo plan i luften samtidigt. Det plan som imponerade mest var en USAF A-10 Thunderbolt II ("Warthog") med Captain Jeff "Roadie" Yost vid rodren. En fantastisk uppvisning i strålande solsken.

A-10:an hade en förvånansvärd låg ljudnivå om man tar hänsyn till motoreffekten.

Vidare fick vi se en Fokker Dr.1 Triplane framförd av Tim Plunkett. Motorn i den gamla Fokkern lät som en äldre Singer symaskin.

Klicka för större bild
USAF A-10 Thunderbolt II ("Warthog") var välbevakad före uppvisningen, piloten fick mottaga stora applåder efter uppvisningen..

Klicka för större bild
A-10an efter fullgjort uppdrag, vilket gjordes med besked.

Klicka för större bild
Fokker Dr.1 på väg ut till start. Denna maskin är från 1917.

Klicka för större bild
PT-17 Stearman på väg till start.

Klicka för större bild
Sabre F-86 drog till sig stor uppmärksamhet. Observera den avslappade piloten. Minuterna innan var garanterat alla sinnen på helspänn.


Copyright © 2005 Einar Nilsson, Åke Peterson
1.5.2005 webmaster