PIETARSAAREN SEUDUN RC-LENTÄJÄT JAKOBSTADSNEJDENS RC-FLYGARE
På svenska

RC-lennätystä Floridassa
Einar Nilsson, Åke Peterson

 

Maaliskuun alussa 2005 ruotsalaiset ystävämme Einar Nilsson ja Åke Peterson kävivät USA:ssa. He vierailivat myös Remote Control Association Central Florida RCACF -nimisessä lennokkikerhossa.

Florida ei ole ainoastaan aurinkoa, lämpöä, hyvää ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä. Ilmailusta kiinnostunelle on paljon nähtävää. Aina pienistä lennokeista jättiläismäisiin avaruusaluksiin.

Ennen matkaamme otimme yhteyttä Orlandossa majaansa pitävään RCACF-lennokkikerhoon ja kysyimme mahdollisuutta vierailla heidän luonaan. Kyselyymme vastattiin erittäin myönteisesti. Tunsimme itsemme lämpimästi tervetulleiksi jo ennen saapumistamme.

Ennakko-odotuksia ei suinkaan huonontanut se, että jo Floridaan saapumispäivänä meidät haettiin hotellista ja opastettiin lennokkikentälle. Silloin sattui olemaan arkipäivä eikä toiminta kentällä ollut kovin aktiivista. Kun meidät oli esitelty paikalla oleville lennättäjille, vietimme mukavan iltapäivän kentällä. Päivän päätteksi kävimme vielä ravintolassa.

Klikkaa isommaksi
Steve Homenda "Hydeout"-lennokkinsa kanssa, joka on 2 metrin sporttikone. Lennokin nokassa 16x10 APC potkuria pyörittää YS 140L. Steve on "Chief Flight Instructor" ja vastaa myös muiden kouluttajien valmennuksesta.

Remote Control Association Central Florida on perustettu 1958 ja siinä on n. 225 jäsentä.
Liittymismaksu $60
Vuosimaksu $100
AMA-maksu $60 /v

AMA (Academy of Model Aeronatics) vastaa Suomen Ilmailuliiton lennokkiosastoa. AMA-jäsenyyteen sisältyy vakuutus. Lisäksi jäsenelle tulee järjestön lehti. AMA järjestää vuosittain suuren lennokkitapahtuman jonkin kerhon kanssa. Vuonna 2005 tapahtuma pidetään Texasissa.

Klikkaa isommaksi

RCACF:n kenttä on jäsenien käytössä ympäri vuoden ja siellä lennätetään aamuvarhaisesta auringon laskuun. Kerhon 225 jäsenestä on 8 suihkari-, 15 helikopteri-, 25 sähkö- ja kymmenkunta liidokkilennättäjää. Säännöllisiä lennättäjiä on noin 50. Näyttää siltä, että aktiivisten harrastajien osuus on kutakuinkin sama kuin Suomessa. Kerholla on lisäksi 15 valtuutettua lennätyksenopettajaa.

Kentällä on yksi 15 x 212 metrin asfaltoitu kiitorata, jota ympäröi ruohokenttä. Radan vieressä on 6 lennätyspaikkaa, jotka on vaaratilanteita varten varustettu suojaverkolla.

Klikkaa isommaksi
Clint Ponce. Clint on turvallisuusvastaava ja hän on kentällä lähes joka päivä. Turvapäällikkönä hänellä on suuri vastuu ja suuret valtuudet.

Toimintaa

Kerho pitää kaksi pylon-, yhden taitolento- ja yhden F3A-kilpailun vuosittain. Sen lisäksi järjestetään lennokkinäytös. Joka kuukausi kerholla on kokous erässä hotellissa Orlandossa. Kokouksiin osallistuu keskimäärin 40 jäsentä. Joskus niihin hankitaan vieraileva luennoitsija. Joka vuosi pidetään tammikuussa suurempi juhla illallisineen.

Vihje

Jos aiot matkustaa rapakon taakse ja haluat lennättää sikäläisillä lennokkikentillä, suosittelemme väliaikaista jäsenyyttä AMA:ssa. Hakemuslomakkeet voi imuroida heidän kotisivuiltaan.

Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi Klikkaa isommaksi

Oikeita lentokoneita

Tietysti sovitimme matka-aikatauluumme oikeiden lentokoneiden lentonäytöksen, joka pidettiin Titusvillessä lähellä Kennedy Space Centeriä. Pääteemana tapahtumassa oli vanhemmat potkurikoneet. Niitä olikin ohjelmassa viitisenkymmentä. Ajoittain oli kaksikymmentä konetta ilmassa samanaikaisesti. Vaikuttavin kone oli USAF:n A-10 Thunderbolt II ("Warthog"), puikoissa Captain Jeff "Roadie" Yost. Fantastinen esitys kirkkaassa auringonpaisteessa.

A-10:ssä on ihmeteltävän pieni ääni kun ottaa huomioon sen moottoritehon.

Paikalla näimme Fokker Dr.1 kolmitason, jonka lentoa esitteli Tim Plunkett. Vanhan Fokkerin ääni kuulosti entisaikojen Singer-ompelukoneelta.

Klikkaa isommaksi
USAF A-10 Thunderbolt II ("Warthog") oli hyvin vartioitu ennen näytöstä. Näytöksen jälkeen pilotti sai raikuvat suosionosoitukset..

Klikkaa isommaksi
A-10 perusteellisesti suoritetun näytöksen jälkeen.

Klikkaa isommaksi
Fokker Dr.1 rullaa lähtöpaikalle. Tämä kone on vuodelta 1917.

Klikkaa isommaksi
PT-17 Stearman rullaa lähtöpaikalle.

Klikkaa isommaksi
Sabre F-86 herätti suurta huomiota. Huomaa rentoutunut ohjaaja. Muutamaa minuuttia aikaisemmin hänen olonsa ei takuulla ollut näin huoleton.


Copyright © 2005 Einar Nilsson, Åke Peterson
1.5.2005 webmaster